اخلاق حرفه اي
اخلاق حرفه اي
در حيطه علوم پزشکي
 
علم اخلاق و فلسفه آن از نظر اسلام يکي از مهمترين و والاترين علوم است و اين حقيقت در آيات و احاديث مختلف متبلور است. خداوند در يکي از آيات قرآن « پيامبر را به سبب اخلاق نيکويش مي ستايد» و در آيه ي ديگر« خلق زيباي پيامبر را اساس تشکيل جامعه اسلامي معرفي مي نمايد». همچنين اخلاق نيک را موجب آمرزش گناهان قرار مي دهد و بهترين اعمال در ترازوي قيامت را حسن خلق معرفي مي فرمايد. رسول اکرم در حديثي مي فرمايد:« انما بعثت لاتمم مکارم اخلاق» من جهت تکميل مکارم اخلاق مبعوث شده ام»
در تمدن اسلامي، اخلاق پزشکي تحت تعاليم عاليه دين مبين اسلام، از درخشش والايي برخوردار گرديده است، زيرا که آيين مقدس اسلام به دانش و حرفه ي پزشکي بسيار بها داده است، به طوري که دانش پزشکي  را معادل و همطراز دانش ديني قرار داده است و در روايات اسلامي شغل و دانش پزشکي در کنار علوم الهي عنوان شده است. از پيامبر گرامي اسلام(ص) نقل شده است که فرمودند:«العلم علمان؛ علم الاديان و علم الابدان» و هم چنين از امام صادق (ع) نيز نقل شده است که حرفه ي پزشکي را هم يکي از سه نياز اساسي جوامع بشري به حساب آورده است و مي فرمايد:« اهل هيچ سرزميني از وجود سه طايفه که در کار دنيا و آخرتشان به آنان پناه برده مي شود بي نياز نيستند و اگر آنها را نداشته باشند بي بهره و سر گردان مي شوند، اين طايفه عبارتند از : فقيه دانشمند پرهيزکار ، زمامدار نيکوکار مورد اطاعت و پزشک ماهر مورد اعتماد».
 اگرچه همه اقوام از دير باز به اخلاق پزشکي معتقد بوده اند ولي هرکدام منشأ ضرورت آن را به نحو خاصي توجيه مي نمايند. اما در فرهنگ اسلام ، پزشک از دو جهت ملزم به کسب فضايل اخلاقي است: اولا اين که خود يک انسان است و ثانيا موضوع شغل او حيات، سلامت و حيثيت آدميان است. گرچه وجه اول بين پزشک و غير پزشک مشترک است، اما در مورد وجه دوم ، يعني سرو کار داشتن با جان و سلامت و ناموس هم نوعان، منحصر به فرد است، زيرا که خدمت صحيح او موجب حفظ جان ها و سلامت افراد جامعه است و خداي ناکرده سهل انگاري يا تبعيت او از هواي نفس ( شهوت، پول، شهرت و...) يا موجب نقص ، تداوم امراض و در نهايت هلاکت انسان ها مي گردد يا هتک حرمت ناموس جامعه را به دنبال خواهد داشت.
در زمينه مقررات پزشکي و روابط پزشک و بيمار رهنمودهاي سازنده بسياري در کلمات پيامبراکرم(ص) و ائمه اطهار وجود دارد. برخي از پزشکان نامي اسلام به موازات کتابهايي که در رشته هاي علوم پزشکي نوشته اند، از نگارش کتاب هاي مستقل در خصوص اخلاق عمومي و اخلاق پزشکي هم غفلت نورزيده اند. چنان که محمد زکرياي رازي، يکي از بزرگترين پزشکان جهان اسلام، کتابي به نام «الطب روحاني» دارد که در آن به بيان اصول علم اخلاق پرداخته است. حتي در رساله اي براي يکي از شاگردان خود که به سمت طبيب مخصوص يکي از امرا معين شده بود، رعايت اصول اخلاقي مخصوص به طبيب را توصيه نموده است.
ابو علي سينا، از حکماي اسلامي نيز، کتابي به نام «في علم الاخلاق» دارد. مقاله چهارم از کتاب چهارمقاله ي نظامي عروضي به «علم طب و هدايت طبيب» اختصاص دارد، مثلاَ مي گويد:« طبيب بايد که نيکو اعتقاد بود و امر و نهي شرع را معظم دارد».  
هم چنين کتابي را به نام « راهنماي پزشکان» که بنا به گفته محققان ، حاوي نکات اخلاقي بسيار ارزنده اي هم بوده است به اسحاق نامي از معاصران رازي نسبت داده اند. در اين زمينه سوگند نامه و پند نامه قديمي در دوران تمدن اسلامي ، توسط پزشک نامي قرن جهارم، علي بن عباس اهوازي ، تاليف شده است . او در محضر استادي چون ابو ماهر و در مکتب طبي وي تحصيل علم و اخلاق نمود . اهوازي باب دوم کتاب ارزشمندش( کامل الصنعه الطبيعه) را به ذکر وصاياي بقراط و ساير اطباء متقدم اختصاص داد که به پند نامه اهوازي معروف است.
اقتباس از مقاله ي کاظم خدادوست و همکاران، اخلاق پزشکي و اهميت آن در ايران باستان و اسلام؛ مجله اخلاق و تاريخ پزشکي 1389


نظرات شما عزیزان:

طاهرپور
ساعت10:29---11 دی 1390
خیلی جالب بود ؛ همه مطالب این پست برام جدید بود و به اطلاعاتم اضافه شد.

با تشکر و عرض خسته نباشید


نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:

نوشته شده در تاريخ یک شنبه 4 دی 1390برچسب:تاريخچه اخلاق پزشکي, اخلاق پزشکي در اسلام, توسط واحد اخلاق حرفه ای |
.: Weblog Themes By LoxBlog :.